exponentiële groei

Een beroemd verhaal over exponentiële groei

admin-ajax.php
het schaakbord

De Koning van Perzië leed aan verveling en loofde uiteindelijk onmetelijke rijkdom uit voor degene die hem zijn interesse in het leven weer terug kon bezorgen. Niemand had enig succes, totdat Zarathustra op het toneel verscheen met de oorspronkelijke, onvervalste vorm van het schaakspel van nu.  De Koning was buitengewoon in zijn nopjes en zei tegen Zarathustra dat die mocht vragen wat hij maar wilde, en dat het hem gegeven zou worden.

Zarathustra was een bescheiden man en zei dat hij één graankorrel op het eerste vierkantje van het schaakbord wilde en op elk volgend vakje het dubbele daarvan enz. enz.

De koning dacht een koopje te hebben, maar in rekenen was ie niet zo goed.  Op het 64 ste vakje zouden maar liefst 9.220.000.000.000.000.000 graankorrels moeten komen, en die had de koning niet.

Exponentiële groei doet zich met name ook voor bij de winning van grondstoffen. De- inmiddels overleden-  Hoogleraar Albert Bartlett  geeft een les in ‘ Arithmetic ‘. Kijk naar ” the most important video you ‘l ever see “. Inmiddels meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Video Dr. Allen Bartlett