de grote zwendel

The Great Swindle is de titel van een beroemd boek waarvan het verhaal overeenkomsten vertoont met de Grote Zwendel waarover dit artikel gaat: de groene industrie of het eco-industrieel complex.   ‘Follow the Money’ (lumière) is een gedramatiseerde Deense serie over megalomane fraude, gepleegd door het bedrijf Energreen in haar opmars om wereldleider in de windindustrie te worden en opslag van stroom middels hun – gefingeerde-  ‘superconductor ‘ project. Niets voor niets speelt de serie in Denemarken waar de grootste windmolenfabrikant- Vestas- van de wereld is gevestigd en waar ‘groene energie’ een belangrijk exportproduct is. Evenmin is het jaar 2016 verrassend. Dat is namelijk het jaar waarin de groene energiesector op ‘stoom’ begon te komen, nadat de benodigde wettelijke regelingen waren ingevoerd om de zwendel mogelijk te maken.  Toen ook begon het grote stilzwijgen en wegkijken, hetgeen bewezen kan worden met de explosieve groei van de sector daarna.  Overduidelijk komt in het begin van de serie naar voren hoe de politiek betrokken is en Energreen nooit had bestaan zonder miljarden subsidies van de Deense overheid. De serie toont hoe de hoofdrolspelers verstrikt raken in de zwendel en hoe hoogmoed hen uiteindelijk ten val brengt. Heel voorstelbaar is het: dat het échte Deense Energiebedrijf Orsted model stond voor het verhaal van Energreen en vele andere bedrijven in die sector.      

Ørsted, tot november 2017 DONG Energy A/S, is een Deens energiebedrijf. Het bedrijf is in 2006 ontstaan uit de fusie van zes energiebedrijven, waaronder het olie- en gasbedrijf DONG dat in 1972 door de Deense rijksoverheid werd opgericht, en de elektriciteitsproducenten Elsam en ENERGIE2. Sinds 2016 steeg de koers van van Ørsted van 242 DKK, via 1.351 DKK in jan 2021 tot 856 DKK op 06 december 2021. ( wikipedia ) Vette winsten op de beurs. 

De media spelen een belangrijke rol bij het informeren van het publiek en zo mocht Bard de wijer – hier al vaker genoemd – een artikel schrijven over het project Porthos: de opslag van CO2 in een leeg gasveld, waarbij de ‘klanten’ Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell , 2,1 miljard incasseren aan subsidies en zich mogen afficheren als ‘groene bedrijven’. ( greenwashing)  

Zonder boekhouding heb je geen handel dus het was nodig geweest dat CO2 werd ‘gevalideerd’ zoals dat in vakjargon heet: iets van waarde voorzien wat voorheen geen waarde had, althans niet om te verhandelen.   Als bron van al het leven op aarde heeft CO2- kooldioxide- waarde, maar dat is niet waar de CO2 handelaar in is geïnteresseerd. Integendeel: de aarde is er slechts om te exploiteren.

In de serie over Energreen wordt duidelijk, hoe in een keten van bedrijven steeds de verliezen worden weggesluisd om zo naar de buitenwereld het beeld op te roepen van een kerngezond bedrijf.  Zo werkt het ook in de echte wereld met CCS, waterstof en VPPA’s (Virtual Power Purchase Agreements.)  In de speeltuin van de financiële wereld is alles mogelijk.  Op de ETS kopen ‘ de klanten van Porthos” eerst CO2 rechten die de Europese Commissie uitgeeft. De EEX werd geaccrediteerd om de markt te reguleren en houdt veilingen.  De boekhoudkundige truc is nu dat ‘de klanten van Porthos, waaronder Shell ‘  eerst CO2 certificaten kopen en vervolgens ze dat geld weer terugkrijgen in de vorm van subsidie als hun CO2-uitstoot wordt opgeborgen middels het Porthos project in een gasveld, 22 kilometer uit de kust gelegen. Zo is het varkentje van de CO2 gewassen en worden tegelijkertijd de deelnemers – ‘de klanten’ –   Shell Groengewassen. De pensioenfondsen ABP en PME, het pensioenfonds van de metaalsector- met veel belangen in de sector- waren eerder al groengewassen zodat ze de belofte van ‘groene’ beleggingen waar kunnen maken.  

Wat we in de boekhouding niet terugvinden is de CO2 uitstoot die het gevolg was van de bouw, onderhoud en exploitatie van de installaties en infrastructuur, weergegeven door de linker staaf.  Die hadden ze vast boekhoudkundig weggesluisd, net zoals dat ging in de serie ‘Follow the Money ‘.  Misschien dat er nog eens een onderzoek zal komen , waarbij te hopen is dat het voor de betreffende CEO ’s beter afloopt dan die van Energreen. Kijk de film  Follow the money via videos