de lessWatts Post

De energietransitie krant® Objectieve en onafhankelijke berichtgeving over de energietransitie als ultieme verspilling en milieu-vervuiling


pagina 14  <vorige pagina Inhoudsopgave

  • De Grote zwendel

De grote Zwendel

The Great Swindle is de titel van een beroemd boek waarvan het verhaal overeenkomsten vertoont met de Grote Zwendel waarover dit artikel gaat: de groene industrie of het eco-industrieel complex.   ‘Follow the Money’ (lumière) is een gedramatiseerde Deense serie over megalomane fraude, gepleegd door het bedrijf Energreen in haar opmars om wereldleider in de windindustrie te worden en opslag van stroom middels hun – gefingeerde-  ‘superconductor ‘ project. Niets voor niets speelt de serie in Denemarken waar de grootste windmolenfabrikant- Vestas- van de wereld is gevestigd en waar ‘groene energie’ een belangrijk exportproduct is. Evenmin is het jaar 2016 verrassend. Dat is namelijk het jaar waarin de groene energiesector op ‘stoom’ begon te komen, nadat de benodigde wettelijke regelingen waren ingevoerd om de zwendel mogelijk te maken.  Toen ook begon het grote stilzwijgen en wegkijken, hetgeen bewezen kan worden met de explosieve groei van de sector daarna.  Overduidelijk komt in het begin van de serie naar voren hoe de politiek betrokken is en Energreen nooit had bestaan zonder miljarden subsidies van de Deense overheid. De serie toont hoe de hoofdrolspelers verstrikt raken in de zwendel en hoe hoogmoed hen uiteindelijk ten val brengt. Heel voorstelbaar is het: dat het échte Deense Energiebedrijf Orsted model stond voor het verhaal van Energreen en vele andere bedrijven in die sector.      

Ørsted, tot november 2017 DONG Energy A/S, is een Deens energiebedrijf. Het bedrijf is in 2006 ontstaan uit de fusie van zes energiebedrijven, waaronder het olie- en gasbedrijf DONG dat in 1972 door de Deense rijksoverheid werd opgericht, en de elektriciteitsproducenten Elsam en ENERGIE2. Sinds 2016 steeg de koers van van Ørsted van 242 DKK, via 1.351 DKK in jan 2021 tot 856 DKK op 06 december 2021. ( wikipedia ) Vette winsten op de beurs. 

De media spelen een belangrijke rol bij het informeren van het publiek en zo mocht Bard de wijer – hier al vaker genoemd – een artikel schrijven over het project Porthos: de opslag van CO2 in een leeg gasveld, waarbij de ‘klanten’ Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell , 2,1 miljard incasseren aan subsidies en zich mogen afficheren als ‘groene bedrijven’. ( greenwashing)  

Zonder boekhouding heb je geen handel dus het was nodig geweest dat CO2 werd gevalideerd zoals dat in vakjargon heet: iets van waarde voorzien wat voorheen geen waarde had, althans niet om te verhandelen.   CO2- kooldioxide- is de bron van al het leven op aarde en heeft in die zin ‘waarde’.  Echter, in de wereld van het grote geld en de ‘wetenschap’ is ‘alles van waarde weerloos’, zoals de dichter Lucebert schreef en ‘niets is wat het lijkt’,  zoals de Utrechtse schrijver C.C.S Crone schreef.  CO2 is het gas waarmee al het leven op aarde begint. In het proces van fotosynthese worden CO2 en water, middels zonlicht, omgezet in glucose; voedsel voor mensen en dieren op het land, en in fytoplankton: voedsel aan het begin van al het leven in de oceanen.

In de serie over Energreen wordt duidelijk, hoe in een keten van bedrijven steeds de verliezen worden weggesluisd om zo naar de buitenwereld het beeld op te roepen van een kerngezond bedrijf.  Zo werkt het ook in de echte wereld met CCS, waterstof en VPPA’s (Virtual Power Purchase Agreements.)  In de speeltuin van de financiële wereld is alles mogelijk.  Op de ETS kopen ‘ de klanten van Porthos” eerst CO2 rechten die de Europese Commissie uitgeeft. De EEX werd geaccrediteerd om de markt te reguleren en houdt veilingen.  De boekhoudkundige truc is nu dat ‘de klanten van Porthos, waaronder Shell ‘  eerst CO2 certificaten kopen en vervolgens ze dat geld weer terugkrijgen in de vorm van subsidie als hun CO2-uitstoot wordt opgeborgen middels het Porthos project in een gasveld, 22 kilometer uit de kust gelegen. Zo is het varkentje van de CO2 gewassen en worden tegelijkertijd de deelnemers – ‘de klanten’ –   Shell Groengewassen. De pensioenfondsen ABP en PME, het pensioenfonds van de metaalsector- met veel belangen in de sector- waren eerder al groengewassen zodat ze de belofte van ‘groene’ beleggingen waar kunnen maken.  

Wat we in de boekhouding niet terugvinden is de CO2 uitstoot die het gevolg was van de bouw, onderhoud en exploitatie van de installaties en infrastructuur.( Op de website vast aangeduid met de verhullende term ‘open access en non-discriminatoir systeem.’)  Die hadden ze vast boekhoudkundig weggesluisd, net zoals dat ging in de serie ‘Follow the Money ‘.  Follow the Money, de ‘onafhankelijke nieuwswebsite voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek” (wikipedia) , zal vast haar vingers niet aan branden aan de financiële machinaties bij het Porthos project. Daarvoor zijn de ‘klanten’ te machtig en de belangen te groot. Mochten ze het ooit wel doen en een aanklacht tegen de betreffende CEO ’s daaruit voortkomen, dan is het te hopen dat het voor hen beter afloopt dan de CEO van Energreen.