een fins bos als pensioen

03-06-2021 Een Fins bos als Pensioen Ondertussen malen de ambtelijke molens van Brussel langzaam verder om de energietransitie onomkeerbaar te maken. Op 26 mei bracht het WNF een persbericht naar buiten met de aanhef :

” EU-klimaattaxonomie brengt natuur en klimaat in gevaar – WNF verzet zich tegen definitieve wet ”.

Deze wet is bedoeld om het geld van investeerders in de gewenste richting te sturen. Onder politieke druk van Finland en Zweden , landen waarvan de exploitatie van hun uitgestrekte bossen een belangrijke inkomstenbron vormen, was ‘biomassa ‘ aangewezen als een goede investering. Dit tot grote schrik van het WNF, dat nog wel zo braaf had meegewerkt aan de totstandkoming van de wet, zo schreef ze. De eerste alinea van het persbericht luidt :

”De vandaag gepubliceerde EU-regels classificeren industriële houtkap en het verbranden van bomen en gewassen voor energie als ‘duurzame’ investeringen. Dit is catastrofaal nieuws voor het klimaat en de biodiversiteit, en veroorzaakt het tegenovergestelde van wat was beoogd met de wet. Namelijk het tegengaan van greenwashing door de financiële sector ”.

Sinds Neste Oil door Brussel als Groen bedrijf werd aangemerkt steeg de koers van 10 euro in 2016 tot 55 euro vandaag op de Nasdaq beurs van Helsinki. Onder druk van werknemersorganisaties gingen pensioenfondsen beleggen in groene ondernemingen zoals Neste Oil. lees over het ABP en PME