hoogovens op het CO2 hakblok

15-05-2021 Hoogovens op het CO2 hakblok.Peter de Waard is economie redacteur bij de volkskrant en schreef daarom een artikel over de energietransitie bij de Hoogogovens in IJmuiden, bekend als Tata steel. Want de energietransitie IS economie . In het artikel wordt verwezen naar de FNV bestuurder, die kennelijk door de directie was gemachtigd als woordvoerder. De woorden Waterstof en CCS carbon Capture Storage, alswel beloften voor een groene toekomst passeren de revue en zullen door de lezer met instemming worden gelezen. Want waterstof en CCS zijn de toekomst zo hebben ze inmiddels geleerd in de voorafgaande periode; waarin deze technologiën uitgebreid werden bewierookt in de brede media.  Met waterstof zou het huidige ‘ verouderde’ proces van de bereiding van staal, zoals dat was doorontwikkeld vanaf  Henry Bessemer (1813)  via het Siemens Martin procedé van Pierre Emile Martin (1865) worden vervangen door een proces met door windenergie aangedreven vlamboogovens, zo schrijft Peter. Net als Peter zelf ,zal de gemiddelde lezer weinig weten van het uitermate complexe proces van de bereiding van staal en waterstofgas. Het artikel moet dan ook worden gezien als een promotie voor de energietransitie, waarvoor Peter de Waard werd ingehuurd.

Wij leven nog steeds in het geologische ijzer-tijdperk en onze beschaving is dan ook gebaseerd op de kunst van het staalbereiden. Minstens zo belangrijk als de uitvinding van stoommachine was voor de ‘vooruitgang’ was dat de metallurgie: de wetenschap aangaande eigenschappen van staal en metalen. Met het proces van Henry Bessemer kon voor het eerst gecontroleerd staal worden bereid van goede kwaliteit , waardoor de bouw van machines -ketels – mogelijk werd. Niettemin schrijft Peter de Waard over de Hoogovens, alsof het een (spreekwoordelijke) koekjesfabriek betreft. 

De FNV- bestuurder benadrukt de maatregelen, die nodig zouden zijn om de Hoogovens aan de eisen van de klimaatwet te laten voldoen.   Quote : “omdat het bedrijf dan nationale en internationale subsidies krijgt “.  Daarmee wordt druk uitgeoefend om het zogenoemde DRI proces in te voeren. Mocht dat niet lukken dan staan de groene beweging en politiek klaar om ook Tata Steel IJmuiden te offeren op het CO2 hakblok. In de afgelopen jaren werd daar al hard aan gewerkt met het uitbrengen van het ene na het ander alarmerende rapport. Dan weer over roetdeeltjes dan weer over fijnstof. Bij de hoogovens werken nu nog 9000 mensen die per jaar 7 miljoen ton hoogwaardig staal produceren . In 1989 was dat nog 5,4 miljoen ton door 27.872 ( bron wikipedia ) werknemers.  NB. staal maken middels het DRI-proces zou in de keten méér CO2 uitstoot veroorzaken dan het huidige proces. ( lees ook : ‘broodjes-aap verhalen over tata steel’ )