pensioenfonds PME

PME. Onlangs maakte PME, het pensioenfonds van de metaal en elektro-sector bekend te stoppen met beleggen in fossiele bedrijven.  

Op z’n zachts gezegd nogal een vreemde stap voor een sector die, meer dan welke sector dan ook energie-gedreven is, vooral dat deel wat zich bezighoudt met de bouw van windmolenparken. Voor de bereiding van staal voor de windmolens zijn fossiele kolen nodig; voor de wieken van een Vestas 4.3, 210 ton olie-derivaten. Voor de bouw en onderhoud van windmolenparken met bijbehorende hubs op zee worden zware ‘supplyers – schepen met wel 4000 pk’s- ingezet en vele speciale schepen, zoals kabelleggers.  Als er éen energie-intensieve industrie bestaat, dan is het wel de windmolenindustrie waarin de leden van het PME ( FME) actief zijn. Niet meer beleggen in Vestas en Orsted zou zelfmoord voor de industrie betekenen en de koersen doen instorten. Niet alleen deze groengewassen bedrijven, maar ook uit de hardcore fossiele bedrijven stappen, zou erg onverstandig zijn voor pensioenfondsen gezien de resultaten op de beurzen, die juist worden gehaald vanwege de grote vraag naar fossiele brandstoffen in de hernieuwbare energie sector. Een vaartochtje naar het Gemini park, 68 kilometer uit de kust op een oppervlak van 8 bij 8 kilometer vergt enorme hoeveelheden brandstof.  De bekendmaking moet dan ook gezien worden als pure PR, zoals CEO ’s van alle grote bedrijven die houden.   

Als PME dan toch in ‘ groene’ bedrijven wil beleggen, dan zou ze kunnen kiezen voor de DRAX groep, ook genoteerd aan de beurs, die de eerste en grootste centrale van de wereld bezit die op ‘biomassa draait. Niet zomaar een centraletje, maar 6 units van 600 MW ( 600.000 KW ) elk, die in 24 uur ruwweg het energie-equivalent van 3200 ton kolen opbrandt.  

Of in het Finse bedrijf NESTE OIL dat, met toevoeging van enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen in transport en processing, een klein gedeelte aan ‘ bio’ brandstoffen terugwint.   

Of gewoon in Shell, want die levert ook ‘bio’ brandstoffen en zelfs ‘bio’ kerosine ism KLM, Al Gore , Richard ( say cheese ) en natuurlijk de mannen en vrouwen van Goldman Sacks.  ( Kijk Planet of the Humans via ‘videos’  met bladwijzers.)