de gasprijs

De gas-prijs.  de afgelopen weken stonden de kranten en de media bol van berichten over de stijgende prijzen voor gas en autobrandstof . Ook over kolen , waarvan de prijs het snelst steeg, maar daar hadden we in Nederland al geen last meer van dankzij het zegenrijke werk van groen linkse politici . Allerlei theorieën passeerden de revue, maar overheersend was wel de rol van Poetin. “is gastsaar Poetin de schuld van de hoge energieprijzen ? Kopte de Volkskrant gretig .  Zelfs Bart Wagendorp snapte het. Hij schreef de wijze woorden: ‘een gascrisis raakt iets wezenlijks waar we niet zonder kunnen :warmte !’. Dat had ie goed gezien want ‘warmte’ is de meest elementaire vorm van energie en ontstaat door een brandstof te verbranden. De economie is dan ook gebaseerd op de overvloedige beschikbaarheid van goedkope brandstoffen. Is dat niet meer het geval dan zijn zowel de economie als het welzijn van de burgers in het geding.  Het is vandaar dat vroeger de energievoorziening een zogenaamde NUTS-voorziening was waarbij energie werd geleverd tegen de laagste kosten, opdat zowel de bedrijven en burgers zouden floreren.  Daar kwam een einde aan toen D66 minister Laurens Jan Brinckhorst het startsein gaf voor de privatisering van de energievoorziening, waarbij het duidelijk mag zijn dat de prijzen daarna zo ongeveer verdubbeld zouden worden . Immers handelaren in stroom wilden allemaal zo snel mogelijk multimiljonair worden. Daar kwamen later bovenop: de energiebelasting en de opslag duurzame energie(ODE) en daar overheen de btw berekend, zodat de prijs van een m3 gas , autobrandstof en een kWu elektrische energie voor het grootste gedeelte bestaat uit opslagen en heffingen.   

Dat de hoge energieprijs leidt tot energie-armoede en zelfs sluiting van bedrijven werd inmiddels duidelijk door de roep naar steunmaatregel. Maar dat maakt geen indruk op de aanhangers van de energietransitie . Die willen ook dat CO2 heffingen worden doorberekend. Volgens Frank Kalshoven, het economisch orakel van de Volkskrant, zijn hoge energieprijzen zelfs een zegen voor de burgers in de strijd tegen het levensgas dat tot gifgas werd verklaard.: kooldioxide ofwel CO2      

Het was hogepriesteres Marjan Minnesma herself die de carbon bubble doctrine proclameerde: ‘omdat wij niet willen dat de CO2 nog vrijkomt ‘ zo zei ze.     

De hoge energieprijzen, die mede door haar toedoen en, in haar kielzog, een hele reeks van organisaties en instituties ( zie het artikel ‘de Rectrix magnifica’ ) én de media werden veroorzaakt, geven een klein beetje inzicht in wat er gebeurt als fossiele brandstoffen schaars worden of de prijs daarvan stijgt.  Wellicht bij veel lezers ook inzicht in hoe de wereld eruit zou zien als fossiele brandstoffen niet meer overvloedig en goedkoop beschikbaar zouden zijn.  ( lees ook : ‘De mens in suícide-modus ? )     

Misschien zou het goed zijn als de prijzen nog veel verder doorstijgen om het besef te doen terugkeren dat de economie en welzijn van mensen – dat de kachel het doet – voor 100% is gebaseerd op ‘de overvloedige beschikbaarheid van goedkope fossiele brandstoffen’    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.